Çdo tre ditë një fëmijë humbet në Shqipëri!

Zinxhir njerëzor për të kujtuar fëmijët e humbur në Shqipëri që ende nuk janë kthyer pranë familjeve të tyre!

Tiranë, 17 Maj 2019 – Rreth 120 fëmijë raportohen çdo vit në Shqipëri të humbur dhe të zhdukur prej familjeve të tyre.  Çdo ditë një fëmijë mendon të largohet apo është larguar nga shtëpia. Këto shifra janë një këmbanë alarmi, jo vetëm për prindërit por mbi të gjitha për institucionet shtetërore, publike dhe shoqërinë tonë.

Qendra Kombëtare e Fëmijëve të Humbur në Shqipëri, një shërbim i përbashkët i CRCA/ECPAT Shqipëri dhe Linjës Kombëtare për Fëmijët e Humbur në Shqipëri (ALO 116-000), nën moton globale për fëmijët e humbur “MOS NA HARRONI”, së bashku me prindër, aktivistë dhe organizata partnere, krijuan sot një zinxhir njerëzor përpara zyrave të Qeverisë Shqiptare, për të ndërgjegjësuar Qeverinë për rrezikun në të cilin ndodhen fëmijët.

Sot në vendin tonë, janë 12 fëmijë të humbur dhe të pagjetur. Familjet e tyre janë në pritje të rikthimit të tyre në shtëpi.  Humbja e fëmijëve nuk është vetëm një çështje komplekse por dhe një problem ndaj të cilit asnjë shtet nuk gëzon imunitet! Në 3 vitet e fundit sipas të dhënave të Policisë së Shtetit 365 fëmijë kanë humbur, prej të cilëve 258 vajza dhe 107 djem. Ndërkohë që 353 prej tyre janë rikthyer pranë familjeve, pjesa tjetër vijojnë ende të jenë të pagjetur.

Linja Kombëtare për Fëmijët e Humbur në Shqipëri (ALO 116-000) raporton se çdo ditë në vendin tonë, një fëmijë mendon të largohet apo është larguar nga shtëpia në Shqipëri. Disa prej fëmijëve rrëmbehen nga njerëzit e tyre më të besuar, një pjesëtar i familjes apo një prind, ndërsa të tjerë largohen nga familjet e tyre për shkak të neglizhencës, diskriminimit, dhunës dhe abuzimit. Të gjithë këta fëmijë, shpesh janë pre e grupeve kriminale apo grabitqarëve seksualë.

Në 3 vitet e fundit sipas raportimeve të Policisë së Shtetit, numri i fëmijëve të trafikuar është 50, prej tyre 34 janë vajza dhe 16 djem. CRCA/ECPAT Shqipëri  dhe ALO 116, risjellin në kujtesë rastet ende të pazgjidhura të fëmijëve që janë larguar nga familjet e tyre dhe që konsiderohen të humbur: Bleona Mata, Marteo Bejaj, Juljan Çela, Isa dhe Mirjeta Matmuja. Ata janë ende të pagjetur! Vetëm dy muaj më parë Qendra Kombëtare e Fëmijëve të Humbur në Shqipëri në bashkëpunim me Policinë Britanike, Qendrën e Personave të Humbur në Britani dhe BBC rinisën kërkimet për Bleona Mata, vajza e humbur 9 vite më parë në Fshatin Zapod të Kukësit.  Për herë të parë në vendin tonë Qendra arriti të realizojë imazhin e progresuar të vajzës së zhdukur, një skicë e përafërt kjo sesi mund të duket Mata në moshën 16 vjeç. 

“Ky Zinxhir Njerëzor vjen përpara Qeverisë dhe Kuvendit për t’ju kërkuar atyre publikisht që të mos harrojnë fëmijët e humbur! Fëmijët në Shqipëri vazhdojnë të jenë pre e pasigurisë, trafikimit, abuzimit dhe rrembimeve nga grabitqarët seksualë! Qeveria dhe Kuvendi duhet të miratojnë urgjentisht ndryshimet në Kodin Penal për mbrojtjen e fëmijëve.“– tha Altin Hazizaj, Drejtor i CRCA/ECPAT Shqipëri.

Qendra Kombëtare e Fëmijëve të Humbur në Shqipëri, i kërkon të gjitha agjensive ligj-zbatuese në vend që të rihapin çështjet e pazgjidhura të fëmijëve të humbur në Shqipëri.  Çdo vit, më tepër se 850.000 fëmijë në botë raportohen të humbur.  17 Maji shënon Ditën Ndërkombëtare të Linjave të këshillimit për Fëmijë, ndërsa 25 Maji shënon Ditën Ndërkombëtare për Fëmijët e Humbur.

Sponsors

Follow us on facebook

Contact us